داوری در حقوق ایران (8)

 

آموخته ها و اندوخته های یک دادفر

داوری در حقوق ایران (8)

علی صابری

 

 برگرفته از کانال دکتر عبدالله خدابخشی

 

 اناطه رسيدگي در مرجع داوری

 

١- اناطه در رسیدگی (مدنی و جزایی) مورد استفاده است و منظور از آن، ارتباط حداقل دو دعوا به نحوی است که یکی در دیگری، تأثیر خواهد داشت. در این موارد یکی از دو مرجع، رسیدگی را متوقف می‌کند تا مرجع دیگر از نتیجه آن در رسیدگی خود استفاده نمایند. وضعيت داوری در اين خصوص، ابهام دارد. اخیراً رای صادر شده که در آن، دادگاه از قرار اناطه در امر داوری استفاده کرده است؛ به این صورت كه دادگاه در زمان رسیدگی به دعواي ابطال رای داوري، به این جهت که راي داور مبهم است، از رسیدگی به دعوا امتناع نمود تا ابتدائا به موضوع رفع ابهام توسط داور رسیدگی شود و پس از آن، دادگاه در باب ابطال رای، تصميم گيري نمايد.  نکته اساسی، علاوه بر اناطه مذكور، این است که دادگاه، رفع ابهام از راي داوري را در صلاحیت همان مرجع (داور) مي داند.

٢- در مرجع داوري هم دیده شده که داور(ان) از اناطه، افزون بر ماده 478 ق. آ. د. م. استفاده مي کنند. براي مثال، دعوای بطلان قرارداد و ابطال اسناد رسمی در مراجع قضایی مطرح شده كه نتيجه آن در راي داور مؤثر است. داوران از اناطه بهره بردند زیرا اولاً صلاحيت رسيدگي به بطلان را ندارند و ثانياً هدف از داوری، حل اختلاف کامل موضوع است و وقتی معلوم است متعاقباً با اثبات یا نفی دعوای بطلان، رأی فعلی داوری هم باطل می شود، عقلاًً و منطقاً باید از رسیدگی امتناع کرد تا نتیجه ی رسیدگی قضایی معلوم شود.

٣-این وضعیت در حقوق داوری تطبیقی نام آشناست (Consolidation= در جلد ششم «حقوق دعاوی- بایسته های حقوق داوری تطبیقی» مورد بررسی قرار گرفته است که ان شاء الله به زودی در دسترس قرار خواهد گرفت). باید منتظر رویه قضایی بود و دید آیا در سکوت قواعد داخلی، لوازم اناطه از جمله تعلیق مهلت داوری را می پذیرد یا خیر؟ پاسخ مثبت زیبنده قواعد داوری است و امید است رویه قضایی بپذیرد.

از انعکاس آرای قضایی و داوری، به دلیل مفتوح بودن موضوع فعلا خودداری می شود.

دکتر علی صابری 2345 بازدید 1397/03/08 0 نظر

دیدگاه کاربران

;





;

شبکه های اجتماعی

رفتن به بالا

لطفا کمی صبر کنید ...