پیشه ی دادفری (35)

 

پیشه ی دادفری (35)

علی صابری

 

تناسب حق الوکاله و عملکرد وکیل

محمد رادپور- وکیل پایه یک دادگستری

1398/04/15

هر چند تمامی دعاوی مطروح در محاکم دادگستری مالی نیستند و در امور کیفری نیز به طور غالب مبلغ مشخصی از باب هزینه ی رسیدگی اخذ می شود، لکن در دعاوی مالی درصدی از خواسته(حسب مرجع رسیدگی و مرحله ی آن) می بایست در ابتدا به عنوان هزینه ی دادرسی پرداخت شده تا محاکم به موضوع ورود پیدا کرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند.

از باب نمونه ممکن است خواسته ی خواهان مطالبه ی وجه یک فقره چک به میزان 250.000.000 ریال باشد که هزینه ی دادرسی آن 6.750.000 ریال خواهد بود(هزینه دادرسی در مرحله بدوی تا مبلغ دویست میلیون ریال معادل دو و نیم درصد و نسبت به مازاد بر آن معادل سه و نیم درصد بهای خواسته محاسبه می گردد)، حال در طی رسیدگی امکان اینکه به جهات مختلف قرار کارشناسی از سوی دادگاه صادر شده و یا حتی چند جلسه رسیدگی لازم باشد تا محکمه صدور رای نماید، وجود دارد که در نهایت ممکن است رای صادره از دادگاه بدوی در مرجع تجدیدنظر نقض شود.

مثالی دیگر اینکه ممکن است خواسته، مطالبه ی وجه چک به میزان 250.000.000.000 ریال بوده که هزینه ی دادرسی معادل 8.748.000.000  ریال در پی دارد، ولی در این دعوی دادگاه صرفا تشکیل یک جلسه رسیدگی را کافی دانسته و پس از آن علیه خواهان رای صادر، که در مرحله ی تجدیدنظر نیز نقض می شود.

حال سوال این است، آیا منطقی و معقول است بیان شود، اولا دادگاه بدوی در مقابل دریافت 8.748.000.000 ریال هزینه ی دادرسی، حتما موظف بوده رای له خواهان صادر کند؟!! و در ثانی اگر چنین نشود، و با توجه به اینکه رای در مرحله ی بعدی نقض شده، آیا باید کار قاضی پرونده را که تمام تلاش خود را صادقانه جهت احقاق حق بکار برده، بی ارزش بپنداریم و در نهایت مطالبه ی هزینه ی دادرسی را، خواهان داشته باشد که چون وجه زیادی پرداخت کرده، حتما باید در همان اول ذی حق شناخته می شده؟!! و آیا پسندیده است بگوییم مگر قاضی چه کرده که برای یک جلسه ی رسیدگی چنین هزینه ی دادرسی ای اخذ شده و آن هم اینکه، حکم به علیه صادر شده است؟!! به طور حتم پاسخ منفی است.

عملکرد وکلا نیز تشابه زیادی به موارد گفته شده دارد، شاید با این تفاوت که هزینه های دادرسی را قانون مشخص می کند و حق الوکاله ی وکیل را(اگر طبق تعرفه نباشد) توافق طرفین. اله اعلم.

 

دکتر علی صابری 1787 بازدید 1398/04/29 0 نظر

دیدگاه کاربران

;





;

شبکه های اجتماعی

رفتن به بالا

لطفا کمی صبر کنید ...