داوری در حقوق ایران(56)
آموخته ها و اندوخته های یک دادفر
داوری در حقوق ایران (56)
علی صابری
با سپاس از حمیدرضا رضایی
سوال نشست
آیا صدور دستور موقت از سوی دادگاه در پرونده ها و قرارداد هایی که دارای شرط داوری است امکان پذیر است یا خیر؟
درود بر شما اقای دکتر صابری گرامی ، این سوال رو علاوه بر فرض فوق در فرضی هم که آیا داور حق صدور دستور موقت و حتی تامین خواسته رو داره یا خیر پاسخ دادم که خدمت شما ارسال میکنم.
درود بر اساتید بزرگوار و قضات فرهیخته مجتمع تجاری در پاسخ به سوال اقای دکتر فتحی عرض میکنم: اگرچه اقداماتی مثل صدور دستور موقت و تامین خواسته جزء ضروریاتِ بعضی دعاویست و نپذیرفتنش میتونه موجب تضییع حقوق احتمالیِ خواهانِ داوری باشه ولی اولا: چون نص و مجوز قانونی در مبحث داوری براشون نداریم ثانیا و خصوصا در دستور موقت تشریفاتی مثل تایید رییس حوزه قضایی و دیگر موارد رو داریم که اینجا در داوری امکان رعایتش نیست؛ لذا نپذیرفتنش با قانون موافقتر هست.
بعلاوه اینکه داوری مخلوقِ توافقِ طرفین هست و توافق بر حل اختلاف در خصوص قرار داد، شامل ایجاد صلاحیت برای داور در ورود به دستور موقت و همچنین تامین خواسته نیست.بعبارتی این توافق باعثِ تسری و توسعه حوزه صلاحیت داور به این دو مورد نیست.
در رابطه با فرض دیگر سوال مطروح بنظرم دادگاه در این دو مورد ( یعنی دستور موقت و تامین خواسته )میتونه به تجویز مواد ۱۱۲ و ۳۱۸ حسب مورد، ورود کنه و با رعایت مهلتهای قانونی منتظرِ طرح دعوی نزد داور و ارائه گواهی طرح دعوی باشه و اقدامات تامینی رو لحاظ کنه تا اگه دعوی نزد داور به نتیجه رسید امکان اجرای رای داور، حسب مورد میسور باشه.
تا جاییکه میدونم این رویه در اراک هم بلا اختلاف ساری و جاریست.
پیروز باشید
یا علی.