رستاخیز مسئولیت مدنی دولت

آموخته ها و اندوخته های یک وکیل
رستاخیز مسئولیت مدنی دولت
علی صابری

پیشکش به دوست و همکارم دکتر جمال خندان و با سپاس از مهدی شیرخانی که مرا از وجود دادنامه آگاه کرد.
1-    بعدازظهر چهارشنبه سوم شهریور در یک گپ و گفت دوستانه مهدی شیرخانی مرا آگاه کرد که در تلگرام چنین دادنامه ای منتشر شده است . چه هوده بردن به جایی از محیط مجازی با دیدن نام جمال خندان. بی درنگ با او گفتگو کردم . خودش دادنامه را ندیده بود، گفت که لایحه دفاعیه را می فرستد تا ببینم چه رخ داده، دادخواست و پاسخ طرف شکایت را در اختیار ندارم لابد مهم نبوده یا تشخیص دکتر خندان این بوده که این نوشته بسنده است. امید که مراحل پسین را نیز در اختیارم نهد تا پخش کنم و همه بهره برند .
2-    همان هنگام با خود قرار گذاشتم موضوع را در صحن علنی شورای اسلامی شهر تهران مطرح کنم، از دادرس سپاسگزاری کنم و بر مسئولیت مدنی دولت انگشت نهم. قرارم این بود که سه شنبه روزی بگویم تا خبرنگاران باشند و مسئولیت مدنی دولت که اگر نه تخصصم، دست کم علاقه ام است در افکار عمومی گشوده شود . سه شنبه دهم شهریور انتخابات تکراری هیئت رئیسه شورا بود که ما اصلاح طلبان در آن اقلیتیم. تکرار باخت و فضای نامناسب، این روز را هدر داد. پس از آن نیز بیماری گریبانم را گرفت تا امروز 26 مهر 95 که دست به قلم شده ام درست و حسابی شورا نرفته ام اما بر سر پیمان خویش هستم .
3-    برخلاف پیش ترها و پیشینیان از جمله دکتر دادخواه که در دفاع از متهمین پرونده خونهای آلوده گفته بود که دولت احسان می کند و نباید محکوم شود و این گفته را هنگام سخنرانی ام درباره این پرونده در دفتر خویش نیز باز گفت و مورد چالش شاگردانش قرار گرفت. اکنونی ها از جمله عباس میرشکاری در جای جای نوشته های خویش مسئولیت مدنی دولت را از احسان و اینها بیرون برده و با قصور و تقصیر و حتی گاه مسئولیت بدون تقصیر وظیفه و خدمت را بر سر استدلالهای خویش نشانده اند . این پرونده نیز در همین راستاست؛ جدا از آن که صدور مجوز برای فیلم را زمان تصدی بدانیم حاکمیت دیوان البته بدون ورود در این مسائل و استدلال لازم شکایت را پذیرفته است. هرگاه از قطعیت دادنامه آگاه شدم در دید خواهم نهاد. سپس تر البته نوبت دادگاه عمومی است و ارزیابی خسارت و حکم بدان، که خود می تواند موضوع و بحثی جالب و پرچالش باشد . باید دست اینگونه وکلا را فشرد که با تخصص وارد موضوعات مشکل و پیچیده می شوند و به دعاوی الزام و غیره بسنده نمی کنند و ...  . صدالبته که اگر میشد راهی یافت تا مسیر کوتاه تر شده و مستقیماً جبران خسارت را از دادگاه عمومی خواست چه بهتر. من بدان راه اندیشیده و می اندیشم شما خوانندگان نیز یاری ام کنید.

 

25/12/94

بسمه تعالی

رياست معظم شعبه اول ديوان عدالت اداري

با سلام و احترام به وكالت از سوي آقاي تقي عليقلي زاده ( پيوست شماره 1 ) تهيه كننده فيلم سينمايي « رستاخيز »                     در پرونده كلاسه .............. مطروحه در آن شعبه و در پاسخ به جوابيه ارسالي از سوي مديركل محترم  حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در این خصوص حسب اظهارات ، موکل توضيحات ذيل الذكر  را به استحضار مي رساند :
الف ) وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در جوابيه خود حتي اشاره اي هم به یکی از اسناد اصلي موضوع  دعوي يعني پروانه نمايش صادره از سوي آن وزارت براي فيلم « رستاخيز » ننموده و در واقع هيچگونه پاسخي به دعوي شاكي نداده است! توضيح ضروري در این خصوص اينكه مالكين هر فيلم سينمايي كه قصد اِكران و نمايش عمومي فيلم خود بر روي پرده سينما را داشته باشند مطابق ماده 2 تصويب نامه مورخ 4/12/61  هيات محترم وزيران ( پيوست شماره 2 ) بايد از اداره كل نظارت و نمايش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي پروانه نمايش دريافت كنند و به همين منظور مطابق ماده 13 آئين نامه مذكور لازم است نسخه نهايي و كامل فيلم را جهت تماشاي كاملِ تمامي قسمت هاي فيلم به شوراي صدور پروانه نمايش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ارائه و اين شورا پس از تماشاي كامل فيلم نسبت به صدور پروانه نمايش در سينماهاي كشور اقدام مي كند .
مع الوصف در خصوص فيلم « رستاخيز » نيز شوراي پروانه نمايش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي پس از دريافت نسخه كامل فيلم مذکور و تماشاي آن و به ويژه با لحاظ فتواي مقام معظم رهبري متضمن جواز نمايش چهره حضرت قمر بني هاشم (ع) ( پيوست شماره 3 ) به اتفاق آرا نسبت به صدور پروانه نمايش فيلم« رستاخیز » به شماره 60614/93/154 مورخ 24/4/93 اقدام نموده است. ( پيوست شماره 4 ) در عین حال حضرت حجت الاسلام و المسلمين جناب آقاي مرقاتي عضو روحاني شوراي پروانه نمايش نیز در راستاي توضيح صدور پروانه نمايش فيلم « رستاخيز » خطاب به خبرگزاريها بيان داشتند:
« در آئين نامه آمده است فيلم نبايد خلاف مباني دين اسلام باشد و واقعيت اين است که فتواي مقام معظم رهبري براي شوراي پروانه نمايش حكم قانون است » ( پيوست شماره 5 )
جالب توجه اينكه رونمايي فيلم « رستاخيز » متضمن نمايش چهره حضرت قمر بني هاشم (ع) در تاریخ 2/10/92 مقارن با اربعین حسینی (ع) با حضور اعضاي محترم هيات دولت برگزار شده و در اين مراسم جناب آقاي جنتي وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي بيان داشتند :
« فيلمي كه مشاهده خواهيد كرد محصول 9 سال كار و تلاش است كه در زمينه تهيه فيلم نامه و بعد هم ساخت                  فيلم انجام شده و نشان دهنده ظرفيت عظيمي است كه سينماي ملي ايران دارد و كار فني بسيار برجسته اي                            كه در حوزه سينماي ايران صورت گرفته و در عين حال نماد شجاعت و جسارت ورود به عرصه هاي جدي                             به خصوص در موضوعاتي كه به معرفت ديني و تاريخ اسلام مربوط مي شود . فيلم نامه را بسياري از شخصيت هاي برجسته ، مراجع معظم تقليد ، روحانيون آشنا با تاريخ اسلام ملاحظه كرده اند و مهر تاييد بر آن گذاشته اند ........... من به سهم خود لازم مي دانم از همه دست اندركاران فيلم ، كساني كه از نظر مالي در خارج و داخل كشور اين فيلم را تامين كردند .... تهيه كننده محترم ، كارگردان محترم جناب آقاي درويش  و همه عزيزاني كه به نحوي  در اين كار برجسته نقش داشته اند ، صميمانه تشكر و سپاسگزاري كنم » ( پيوست شماره 6 و نسخه DVD  مراسم رونمايي از فيلم  با حضور اعضاي هيات دولت و سخنان وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي و متن تايپ شده سخنان وزير محترم )
متعاقباً فيلم یادشده با همين كيفيت ( متضمن نمايش چهره حضرت قمر بني هاشم علیه السلام ) در جشنواره سينمايي فیلم فجر سال 1392 که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می شود ، شركت كرده و برنده 9 سيمرغ بلورين شامل ؛ بهترين فيلم ، بهترين كارگرداني ، بهترین فیلمبرداری ، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد ، بهترین موسیقی متن  بهترین جلوه های ویژه میدانی ، بهترین چهره پردازی ، بهترین طراحی صحنه و لباس ، بهترین دست آورد هنری و همچنین تندیس بیرق طلایی ( ویژه مرحوم مصطفی عقاد ) مي شود ( پيوست شماره 7 ) به نحویکه جناب آقاي جنتي وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي در مراسم اختتاميه جشنواره مذکور نیز در خصوص اين فيلم بيان مي نمايند :
« ...... ابتكار برخي از هنرمندان متعهد و متدين در نمايش چهره برخي ياران و نزديكان ائمه ، اثر پيام ديني و روايت تاريخي حماسه كربلا را در ذهن مخاطب مسلمان و حتي غير مسلمانان را صد چندان مي كند كاري كه از راههاي ديگر تبليغي بسيار دشوار و گاه دست نيافتني است  » ( پيوست شماره 8 ) 
مع الوصف آیا ادعای کنونی مدیرکل محترم حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در لایحه تقدیمی خود به آن شعبه محترم مبنی بر اینکه نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) در فیلم « رستاخیز » بدون مجوز و تاییدیه آن وزارت بوده است ! قابل باور و یا حتی قابل استماع است ؟ 
ب ) به هر تقدیر و علي رغم اين همه ، در اولين روز نمايش عمومی فيلم در سينماهاي تهران ( به موجب پروانه نمايش صادره از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ) ظاهراً يكي از مراجع معظم تقليد حضرت ايت الله  وحيد خراساني در ديدار رئيس دفتر رياست محترم جمهوري با ايشان از نمايش چهره حضرت قمر بني هاشم (ع) ابراز نارضايتي كرده و امر موصوف منجر به اين شد كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در همان اولین روز نمایش فیلم از ادامه نمايش آن در سينماهاي كشور جلوگيري كرده ( پیوست شماره 9 ) و النهايه نیز رياست محترم جمهوري به موجب نامه شماره 58307 مورخ 14/5/94 خطاب به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مقرر فرمودن « با محو سيما با نور ، مساله را حل كنند » ( پيوست شماره 10 ) لذا هم اكنون وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي در واقع مجوز پيشين صادره از شوراي پروانه نمايش آن وزارت در خصوص اجازه اِکران و نمایش عمومی اين فيلم را كان لم يكن تلقي و نمايش مجدد فيلم را منوط به محو سيماي حضرت قمر بني هاشم (ع) بوسیله نور كرده است !؟  در حالیکه :
ب – 1 ) متاسفانه مسئولین ذیربط در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه نمی نمایند که مقامات وزارتی  علی الاصول نمی توانند به طور یک طرفه مجوزهای صادره از سوی خود را کان لم یکن تلقی نمایند چه اینکه مجوزهای صادره برای دارندگان آن « حق مکتسبه » ایجاد می کند . دارندگان مجوز نمایش فیلم با اعتماد به جواز صادره از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان عضوی از بدنه نظام جمهوری اسلامی ایران نسبت به معرفی فیلم و انجام هزینه های هنگفت تبلیغاتی اقدام می نمایند ؛ مثلاً در مورد فیلم « رستاخیز » تهیه کننده محترم پیش از نمایش عمومی فیلم نسبت به تبلیغ آن در تلویزیون ، رادیو ، مطبوعات و ظرفیت های شهری از جمله حد اقل 25 بیلبورد خیابانی و بزرگراهی صرفاً در تهران اقدام نموده است ( پیوست شماره 11 ) اما متاسفانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نادیده گرفتنِ زحمات و هزینه های تهیه کننده ، در همان اولین روز نمایش عمومی فیلم نسبت به لغو پروانه نمایش صادره از سوی خود اقدام و نمایش عمومی فیلم را حتی تا کنون به تعطیلی کشانده است !؟ 
ب – 2 ) متاسفانه مسئولین ذیربط در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه نمی نمایند که لحظه به لحظه ی صحنه های یک فیلم سینمایی همانند حلقه های یک زنجیر به یکدیگر متصل بوده و فقدان یا پارگی هر یک از حلقه ها در واقع منجر به پاره شدن این زنجیر خواهد شد و بدیهی است که اقبال عمومی مسئولین طراز اول کشور و عموم صاحب نظران و مشتاقان سینما به فیلم « رستاخیز » به ویژه در جشنواره فیلم فجر مطمئناً به دلیل پیوستگی و همبستگی هر لحظه و صحنه از فیلم به دیگر قسمت های آن بوده است . گفتگوهای حضرت قمر بنی هاشم (ع) و نقش حضرت ایشان در ساخت فیلم بر اساس نمایش چهره ایشان پرداخته شده و در بسیاری از موارد در واقع چهره ایشان است که با امام خویش و یا جماعت مقابل گفتگو می کند لذا چنانچه این گفتگوهای چهره ای از فیلم حذف شود مانند جمله ای خواهد بود که فاقد فعل یا فاعل و یا مفعول بوده و مفهوم آن به درستی درک نمی شود و به ترتیب موصوف ؛ این فیلم دینی ، ارزشی که حاصل 9 سال تلاش و زحمات بسیاری از بزرگان سینمای ایران است ، شاید نه تنها مشتاقی به فرهنگ عاشورایی اضافه نکند بلکه به ویژه تهیه کننده و کارگردان محترم فیلم در عرصه اجتماع و به ویژه در عالم سینما مورد انتقاد بسیاری نیز قرار گیرند . مضافاً به اینکه کارشناسان فنی عرصه سینما معتقدند هیچگونه صحنه جالب توجهی از نقش پر تحرک ( اَکشن ) حضرت ایشان به صورت رفت و آمدِ مکررِ نور در این فیلم به دست نخواهد آمد و برخی کارشناسان دینی نیز معتقدند در مواردی                                        هم که حضرت ایشان در نمای کناری امام حسین (ع ) قرار گرفته اند تاباندن نور بر چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) در حالیکه بر چهره امام حسین (ع) - هر چند در نمای پشت - نور تابانده نشود ، محل تامل خواهد بود و ........ که با این همه می توان گفت تقریباً هیچ انگیزه ای برای مشتاقان تماشای این فیلم باقی نخواهد ماند . 
ج )  در بند یک جوابیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان شده است که نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) در فیلم نامه مربوطه قید نشده است ! که در پاسخ باید گفت :
اولاً : سند اصلی موضوع دعوی حاضر ، پروانه نمایش صادره از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص فیلم « رستاخیز » است .
ثانیاً : فیلم « رستاخیز » بر اساس فیلم نامه ارائه شده به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، از شورای صدور پروانه ساخت فیلم متضمن تایید فیلم نامه مربوطه نیز مجوز شماره  41192/154 مورخ 17/7/85 را دریافت داشته است که این مجوز تا تاریخ 3/4/91 تمدید شده است. ( پیوست شماره 12 )
ثالثاً : به طور منطقی و همچنین حسب عرف جاری ؛ نمایش چهره بازیگران در فیلم نامه قید نمی شود بلکه موضوعِ عدم نمایش چهره بازیگران باید در فیلم نامه قید شود ( مثلاً اینکه قید شود حضرت قمر بنی هاشم (ع) با صورتیکه بر آن نور تابانده شده است وارد می شود ) که در فیلم نامه « رستاخیز » چنین قیدی به کار نرفته است .
رابعاً : صدور پروانه ساخت و نمایش فیلم « رستاخیز » مستند به فتاوای مراجع عظام تقلید از جمله حضرت امام خمینی ( ره ) ، مقام معظم رهبری ، حضرت آیت الله خویی ، حضرت آیت الله سیستانی و حضرت آیت الله بهجت همگی متضمن جواز نمایش چهره بزرگان دینی همچون حضرت قمر بنی هاشم (ع) ( پیوست های شماره 13 ) صورت پذیرفته است . 
لذا بیان اینکه نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) در فیلم نامه قید نشده است به طور واضح در راستای فرار از مسئولیت و فاقد هر گونه وجاهت قانونی ، شرعی و عرفی می باشد .
د ) در بند دوم جوابیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به وجود نکات مثبت و منفی در هر اثری اشاره و نتیجه گرفته شده است که موقعیت اجتماعی و زمانی جامعه به گونه ای است که هم اکنون نکات منفی فیلم « رستاخیز »  غلبه دارد درحالیکه :
اولاً : نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) به دلالت فتوای فقهای عظام از جمله حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری و ..... نکته منفی نبوده و جایز است .
ثانیاً : دریافت 9 سیمرغ بلورین مربوط به بهترین های سینما در جشنواره فیلم فجر سال 1392 نه تنها نفی کننده وجود نکات منفی در فیلم « رستاخیز » است بلکه موید وجود نکات مثبت و در خور جایزه در این فیلم می باشد .
ثالثاً : علی فرض محال که امر موصوف نکته منفی باشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید هنگام صدور پروانه ساخت و ایضاً پروانه نمایش این فیلم ، بر این فرضیه خود تامل نموده و از صدور پروانه های مذکور برای این فیلم 
خودداری می کرد نه اینکه پس از صدور مجوز نمایش عمومی فیلم و همچنین تعریف و تحسین آنچنانی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی و بسیاری از بزرگان کشور به شرح ذیل التوصیف  ناگهان متوجه منفی بودن نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) در فیلم شود !؟ 
ه ) در بند سوم جوابیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای قانونی جلوه دادن جلوگیری از نمایش عمومی فیلم                 « رستاخیز » به مفاد ماده 4 اصلاحی آئین نامه نظارت بر نمایش فیلم و اسلاید مصوب 3/6/64 هیات وزیران                     استناد شده است که بیان می دارد « معاونت سینمایی می تواند بنا به ضرورت های سیاسی و فرهنگی از نمایش فیلمی که دارای پروانه نمایش است جلوگیری نموده و پس از رفع موانع ( در صورت امکان ) مجدداً اجازه      نمایش صادر نماید » ( پیوست شماره 14 )  که در توضیح امر موصوف لازم می داند نکات ذیل الذکر را به استحضار برساند :
اولاً : مفاد ماده مذکور مربوط به مواقعی است که حسب مقتضیات مربوط به یک مقطع زمانی خاص ، نمایش عمومی یک فیلم علی رغم دارا بودن پروانه نمایش به صلاح نباشد به عبارت دیگر اگر یک فیلم کمدیِ دارای پروانه نمایش برای زمان مشخص ، با یک حادثه اجتماعی یا سیاسی مغایر مواجه شود مثلاً با فوت مراجع عظام تقلید و یا مقامات عالیه نظام و یا حوادث و بلایای طبیعی مانند زلزله بم و غیره مواجه شود بدیهی است که مستند به این ماده از اِکران و نمایش عمومی فیلم کمدی جلوگیری به عمل آمده و همچنانکه در قسمت پایانی ماده 
مذکور قید شده است پس از رفع موانع مجدداً اجازه نمایش صادر خواهد شد . لذا انطباق مصداق فیلم « رستاخیز » با ماده مذکور اصولاً قیاس مع الفارق است.
ثانیاً : صرف نظر از ایراد فوق التوصیف ، ماده مذکور اجازه نداده است که معاونت سینمایی وزارت فرهنگ                              و ارشاد اسلامی اجازه نمایش مجدد را منوط به انجام تغییر در فیلم مورد نظر نماید در حالیکه در ما نحن و فیه  وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صدور مجدد اجازه نمایش را منوط به تغییر فیلم و تاباندن نور بر چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) قلمداد کرده است !
ثالثاً : ماده قانونی مذکور بیان نکرده است که چنانچه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مفاد این ماده استفاده نمود ، خسارات وارده به دارنده پروانه نمایش را نباید پرداخت کند لذا مطابق مواد 1 و 2 قانون مسئولیت مدنی                     و همچنین قاعده فقهی ، حقوقی « لا ضرر »  وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حتی در صورت استناد و استفاده صحیح از ماده مذکور نیز مکلف به پرداخت خسارات وارده به دارنده پروانه نمایش می باشد کما اینکه در سایر قوانین و مقررات مشابه که دولت حقوق مکتسبه شهروندان را نادیده گرفته و بدون اخذ رضایت مثلاً در ملک دیگران فضای سبز یا جاده احداث می کند ، متعاقباً خسارت ناشی از عمل خود را نیز به مالک می پردازد . 
و ) وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه لایحه خود به نحو مجمل و مبهم به استفتائات به عمل آمده                                        از تعدادی فقهای محترم که در تاریخ های متفاوت اخذ گردیده است ، اشاره نموده و جالب توجه اینکه به موجب ضمائم لایحه خود ، تلویحاً آنها را مستند به استعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جلوه می دهد در حالیکه تاریخ اعلام نظر این فقهای معظم مربوط به قبل از تاریخ استعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است !؟
 در هر صورت لازم می داند توضیحات ذیل الذکر را در خصوص موارد معنونه به استحضار برساند :
اولاً : همچنانکه حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای مرقاتی عضو شورای صدور پروانه نمایش بیان نموده اند ملاک عمل در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فتوای مقام معظم رهبری است . ( پیوست شماره 5 ) 
ثانیاً : تهیه کننده برای ساخت و نمایش فیلم « رستاخیز » به فتاوای حضرت امام خمینی ( ره ) ،  مقام معظم رهبری  حضرت ایت الله خویی ، حضرت آیت الله سیستانی و حضرت آیت الله بهجت ( پیوست های شماره  13 ) استناد                        و موفق به اخذ پروانه ساخت و پس از آن پروانه نمایش فیلم « رستاخیز » شده است  . 
ثالثاً : هیچ یک از فقهای نامبرده شده در لایحه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فتوا به حرمتِ نشان دادن                                          چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) نداده و صرفاً برخی از آنها از این موضوع ابراز نارضایتی کرده اند .
رابعاً : در فتوای منضم به لایحه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مربوط به حضرت آیت الله سیستانی از ایشان صرفاً سوال شده است : 
بعضی شایع کرده اند که آیت الله سیستانی در جریان ساخت فیلم « رستاخیز » قرار داشته اند و فیلم نامه آن را تایید نموده اند ، آیا این گفته صحیح است ؟ ایشان فرموده اند « صحیح نیست » . مع الوصف چون علی فرض شخص ایشان در جریان ساخت فیلم و تایید فیلم نامه نبوده است ، آیا این دلیلی بر عدم جواز نمایش چهره حضرت                          قمر بنی هاشم (ع) در فیلم است !؟ مضافاً به اینکه فتوای صریح معظمٌ له در خصوص جواز نمایش چهره معصومین (ع) به پیوست شماره 13 این لایحه به محضر آن شعبه تقدیم شده است . در عین حال لازم به توضیح می داند                      فیلم « رستاخیز » با حمایت معنوی و پشتیبانی بخش بین الملل دفتر حضرت آیت الله سید جواد شهرستانی                                  ( نماینده حضرت ایت الله سیستانی ) ساخته شده است .
خامساً : متن استفتاء از حضرت آیت الله علوی گرگانی متضمن هیچگونه اظهار نظر در خصوص نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) نیست و پاسخ ایشان نیز صرفاً مربوط به مواردی است که اصولاً در فیلم « رستاخیز » وجود ندارد.
سادساً : پاسخ حضرت آیت الله سبحانی به استفتاء به عمل آمده این است که : « فیلم مزبور را مادامی که افراد کارشناس و آشنا به امور فیلم و سینما و در عین حال کارشناس و آگاه به علوم دینی ندیده اند ، باید از نشان دادن آن جلوگیری شود » در این خصوص نیز پر واضح است که فیلم « رستاخیز » مطابق فتوای حضرت آیت الله سبحانی 
از سوی کارشناسان دینی و سینمایی تعیین شده از جانب دولت جمهوری اسلامی ایران در شورای صدور پروانه نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد تایید قرار گرفته و برای آن پروانه نمایش صادر شده است .
در عین حال لازم به ذکر می داند پیش از اکران عمومی فیلم « رستاخیز » حضرات آقایان حجت الاسلام                        محمود علوی ( وزیر اطلاعات ) ، حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی ( وزیر دادگستری ) ، مرحوم                             حجت الاسلام محسن دعاگو ، حجت الاسلام سید رضا تقوی ( دبیر ائمه جمعه و جماعات ) ، حجت الاسلام ارباب سلیمانی ( ریاست کانون های فرهنگی مساجد ) و بسیاری از مقامات لشگری و کشوری این فیلم را دیده                   و برخی از ایشان حسب مورد در محافل گوناگون آن را تحسین نیز کرده اند . مضافاً به اینکه بسیاری از بزرگان کشور از جمله آیت الله علم الهدی ، آیت الله سید محمد علی ایازی ، استاد سید مرتضی خاتمی خوانساری      
سردار مسعود جزایری ( معاون ستاد کل نیروهای مسلح ) ، سردار احمدی مقدم ( فرمانده وقت نیروی انتظامی )               و .... و همچنین بزرگان عالم سینما از جمله جناب آقای محسن مومنی ( رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی ) ، جناب آقای ابراهیم حاتمی کیا ، جناب آقای داریوش مهرجویی ، جناب آقای رضا میر کریمی و .... نیز از تعطیل نمایش عمومی فیلم « رستاخیز » انتقاد کردند . ( پیوست شماره 15 )
سابعاً : پرسش به عمل آمده از حضرت آیت الله مکارم شیرازی به این نحو است :
آیا حضرتعالی نظر موافق خود را با نمایش عمومی فیلم و نشان دادن چهره حضرت عباس (ع) اعلام فرموده اید ؟
پاسخ ایشان به این شرح است : « با نهایت معذرت چنین چیزی مطلقاً واقعیت ندارد . همیشه موفق باشید » 
مع الوصف آیا تکذیب این نقل قول از سوی ایشان ، موید فتوای معظمٌ له مبنی بر عدم جواز نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) است !؟ متاسفانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چنین استنباطی از پاسخ مذکور داشته  و اثبات شئی را موجب نفی ما عدا قلمداد نموده است. در عین حال لازم به توضیح می داند پس از نمایش فیلم  « رستاخیز » در جشنواره فیلم فجر سال 1392 و قبل از صدور پروانه نمایش عمومی برای این فیلم ، اصلاحات مورد نظر حضرت آیت الله مکارم شیرازی زیر نظر نماینده ایشان جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای رسول جعفریان ( مولف و محقق تاریخ اسلام ) و جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای محمد مهدی معراجی و همچنین جناب آقای دکتر حسن بلخاری ( استاد دانشگاه در علوم تاریخ هنر ادیان ) انجام پذیرفت که مجموعاً نافی نمایش چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) نبوده و جناب آقای دکتر ایوبی معاونت محترم سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه ای به حضرت آیت الله مکارم شیرازی ضمن گزارش اصلاحات فیلم                        « رستاخیز » به لزوم نمایش چهره ی حضرت قمر بنی هاشم (ع) مطابق با فتوای مقام معظم رهبری تصریح نموده اند ( پیوست شماره 16 ) لذا پروانه نمایش عمومی فیلم بر مبنای اصلاحات مذکور صادر و در نسخه نمایش عمومی                              نیز دقیقاً به نحو مقرر به موقع اجرا گذاشته شد. همچنین لازم به ذکر است نامه ی ضمیمه لایحه وزارت فرهنگ                  و ارشاد اسلامی که در آن قید شده است « عده قابل توجهی به دفتر ما شکایت کرده اند که چرا در فیلم « رستاخیز » چهره حضرت قمر بنی هاشم (ع) نشان داده شده و می دانیم این کار آثار نامطلوبی دارد » صرف نظر از اینکه  از ناحیه دفتر معظمٌ له صادر شده است نه خود ایشان ، در عین حال مربوط به تاریخ 27/11/92 یعنی قریب 6 ماه قبل از تاریخ صدور پروانه نمایش فیلم ( 24/4/93 ) بوده که بالتبع هنگام صدور پروانه نمایش مورد لحاظ                      قرار گرفته است .
علیهذا نکته قابل تامل در این خصوص اینکه تمامی استفتائات فوق الذکر که ضمیمه لایحه دفاعیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده است مربوط به قبل از تاریخ استعلام آن وزارت ( نامه استعلام جناب آقای ایل بیگی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورخ 24/5/94  ) می باشد !؟
ریاست محترم شعبه اول دیوان عدالت اداری 
استدعا دارد توجه فرمایید جناب آقای جنتی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ 17 /5/94 خطاب                       به رسانه ها اعلام کردند « .... در آن مقطع زمانی من احساس کردم یک عده عناصری می خواهند علیه دولت                        و فعالیت هایش ، تظاهراتی را به عنوان دفاع از تاریخ عاشورا راه بیاندازند و به دنبال بهانه گیری هستند ........ بنابراین ما اکران فیلم را به تاخیر انداختیم بخصوص که نمی خواستیم جشن هسته ای تحت الشاع این موضوع قرار گیرد » ( پیوست شماره 17 ) اما تهیه کننده محترم فیلم « رستاخیز » که با گرو گذاشتن منزل مسکونی و دفتر کار خویش در حق بانک و تعهد پرداخت به سرمایه گذاران داخلی و خارجی توانسته است این فیلم دینی ، مذهبی                                                را به سرانجام رساند و با معرفی و تبلیغ درخورِ تحسین این فیلم برای نمایش عمومی در آن مقطع ، چشمان اهالی                      و دوستداران سینما و همچنین مردم عاشورایی این مرز و بوم را لحظه شمارِ تماشای این نمایش عاشورایی کند     آیا گناهی مرتکب شده که به دلیل اطمینان به پروانه ساخت و نمایش صادره از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم اکنون باید تاوانی اینچنین سخت پس داده و فیلم ارزشمندی چون « رستاخیز » را بر روی دست و 9 سال تلاش و زحمت و تمامی دارایی مادی خود و همکارانش را در معرض نیستی ببیند !؟
البته مقام معظم رهبری پس از تعطیل نمایش عمومی فیلم « رستاخیز » جناب آقای احمد رضا درویش نویسنده                            و کارگردان فیلم را به همراه والده ایشان که مادر دو شهید است در تاریخ 13/5/94 به حضور طلبیده                                   و پس از استماع توضیحات ایشان فرمودند « شما به خدا توکل و بر باور خود ایستادگی نمایید » ( جناب آقای حسین محمدی معاونت محترم فرهنگی دفتر معظمٌ له نیز در ملاقات مذکور حاضر بوده اند) لیکن جبران خسارات مادی ناشی                        از اقدامات فوق الذکرِ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حق تهیه کننده این فیلم ارزشی ، مستلزم صدور                       رای حضرتعالی در دفاع از حقوق ایشان می باشد .
علیهذا با توجه به توضیحات معروضه و دلایل و مستندات معنونه ، استدعای صدور حکم مقتضی                                           به شرح دادخواست تقدیمی را دارد . 

                                                                                           با تجديد احترام ؛ وکیل آقای تقی علیقلی زاده 
                                                                                                 جمال خندان كوچكي

 

دکتر علی صابری 3484 بازدید 1396/02/18 0 نظر

دیدگاه کاربران

;





;

شبکه های اجتماعی

رفتن به بالا

لطفا کمی صبر کنید ...